«

»

Parádní honička..!

Skutečně nevídaný souboj nám předvedli na šesté „Vrchovině“ ve Žďárné v ostře sledovaném závodě mužů ELITE dva nejrychlejší borci: Adam Sekanina (Pell´s Factory Team) a Matěj Štindl (MORAVEC Team). „Kolo na kole“ pospolu v úžasném tempu odkroužili stanovenou distanc 26,4 km (osm 3,3 km dlouhých kol), aby v cílovém kopci posledního okruhu svedli parádní boj o zlato až do posledního metru! O vteřinku ji pro sebe rozhodl zkušenější Adam Sekanina a upevnil si tak pozici celkového lídra. A nebyla to jen bitva „eliťáků“, která zvedla ve Žďárné přítomné ze sedadel… Podobné napínavé, nervy drásající souboje byly k vidění  i v celé řadě dalších startů!

Například závod chlapců  kategorie 9-10 let: do cílové rovinky vlétli pospolu Martin Pozorský (Drahanský Sport Team) a Šimon Grošek (OCA), na cílové čáře byl o pouhou vteřinku dřív Martin Pozorský… V pravdě infarktový byl taky souboj mladších žáků. Kluci kroužili již na okruhu 1800m a závod měli vypsán na tři kola. Přesto po zvládnutí téměř šesti kilometrů v náročném terénu finišovali do cíle pospolu hned čtyři borci! S triem modrých dresů SPORTREGu (Adam Pražan, Adam Březina, Tomáš Nykl) svedl souboj o medaile ještě vítěz z Ořešína, Ondra Vencbauer (OCA). Cílem prosvištěli v rozmezí pouhých pěti vteřin..! Skoro jako přes kopírák byl obdobně napínavý závod mladších žákyň, ve kterém se do cílové rovinky vřítila pospolu tři děvčata: Sára Škubalová (TUFO CZ Otrokovice), Lucie Gottwaldová (CP Team Boskovice) a Adéla Kopřivová (Bike Team NMnM). Vítěznou Sáru Škubalovou dělily od bronzové Adély Kopřivové tentokrát pouhé 3 vteřinky…

V posledním bloku startů ještě – kromě souboje „eliťáků“ – vzrušila diváky obdobně bitva o stříbrnou medaili  ve startu juniorů/kadetů (ovládl ho suverénně Jan Hudeček – BIKE PRO RACING), kterou mez sebou svedli Filip a Honza Škubalovi (TUFO CZ Otrokovice). Honzovo stříbro musel málem potvrzovat fotofiniš… Rodina Škubalovic byla ve Žďárné hodně vidět!

Byli jsme také samozřejmě zvědaví, zda si doposud čtyřka letos na „Vrchovině“ neporazitelných – Tea Žáčková (OCA, kategorie 7-8 let), Martin Hruda (DST, kategorie 7-8 let), Elen Mazalová (DST, kategorie 9-10 let) a Justýna Novotná (MORAVEC Team, starší žákyně) – udrží svoje výsadní postavení i po Žďárné? Odpovědí je po sobotě již jen jediné jméno: Martin Hruda. I ve Ždárné udržel za zády (tentokrát o 5 vteřin) svého tradičního soka, Jonáše Janovského (ACT leraK) a on jediný se může pyšnit nepsaným titulem dosavadního „krále“ letošní MTB „Vrchoviny“. Tea Žáčková přišla o neporazitelnost v přímém souboji s Adélou Vodicovou (SK Edie Team Vsetín), která se blýskla druhým místem již v předchozím závodě na Benešově. Byl to další z atraktivních soubojů. Po startu (dívky jely dvakrát okruh 1000m) šla do čela Tea Žáčková a vypadalo to, že bude opět vítězkou. Vodicová ale dokázala postupně zrychlovat a v cíli byla nakonec o 4 vteřinky dřív! Dvě zbývající, doposud „stoprocentní“ a neporažené dívky – Elen Mazalová a Justýna Novotná – ve Žďárné nestartovaly.

Parádním číslem byl i zde závod tříčlenných štafet. Favorizovaná sestava Open Cycling Academy 1 svoji úlohu vítězstvím potvrdila, ale víc než důstojnými soupeři jí byly i formace CP Teamu (stříbro) a TUFO CZ Otrokovice (bronz). Nedílnou součástí uskupení OCA1 (mimochodem, toto družstvo je podle dosavadních výkonů asi pro letošek hlavním favoritem na zisk poháru Ing. Aloise Hložka) je pravidelně Matěj Grošekkterý stihl ještě před závodem štafet vyhrát i závod své kategorie starších žáků a stal se ziskem dvou  prvenství nepsaným „Králem“ Velké ceny Žďárné!

Šestým závodem  se MTB „Vrchovina“ 2022 přehoupla do své druhé poloviny a je tedy na místě již po očku sledovat průběžné bodové hodnocení v jednotlivých kategoriích. Nejblíže k zisku prestižního Poháru Drahanské vrchoviny je zatím osmiletý, již výše  zmíněný – Martin Hruda (DST), kterému stačí k zisku prestižní trofeje ze zbývajících pěti závodů dosáhnout na pouhá dvě prvenství. Zajímavý je vývoj především ve dvou kategoriích: Mladší žákyně jsou na čele „namačkány“ s minimálními bodovými odstupy hned čtyři: Adéla Kopřivová (Bike Team NMnM – 325 bodů), Lucie Frölichová (OCA – 310 b.), Sára Škubalová (TUFO CZ Otrokovice – 300 b.) a Lucie Gottwaldová (CP Team – 270). Ve veteránské kategorii Masters III je v popředí „napasováno“ silné trio David Hrubeš (Pro – T racing team – 320 bodů), Jirka Sedláček (SK Jiří Team – 320) a Ivo Kovařík (DK Bike Shop Racing Team – 300). No, bude to ještě asi hodně zajímavé…

Skutečně dlouho nám asi zůstanou v paměti parádní žďářenské bitvy… Mimochodem, bedlivě je sledoval i excelentní český biker, Honza Zatloukal (Nutrend Specialized Racing Team), který se na závodišti objevil a kterého druhý den čekalo silniční MČR. A i on by se určitě, po tom, co bylo ve Žďárné k vidění,  ztotožnil s „okřídlenou“ větou:  kdo nezažil letošní Žďárnou, ten jako by nebyl… Na závěr se ještě vyseknu poklonu a poděkování pořadatelskému týmu v čele s Mirkem Mazánkem a Honzou Hanákem, který „fachčil“ bevadně! I počasí kluci dokázali zařídit: byť předpověď nebyla ideální, v průběhu dne nespadla na závodiště ani kapka… Mrkněte na kompletní výsledkový servis a taky na čtyři supr fotogalerie Karla Všetuly.

MTB „Vrchovina“ bude mít nyní prázdninovou červencovou pauzu, do pedálů se opět šlápne 6. srpna na pohárových tratích v Boskovicích.