«

»

Michal Kozel: dvojitá obhajoba !

Nejenom vítězství z osmého závodu MTB Superior Poháru Drahanské vrchoviny v kategorii muži ELITE, který se jel před měsícem ve Valchově,  obhájil minulou sobotu v Benešově Michal Kozel (MTB Superior Raiders), ale po roce obhájil i svoje vítězství na této Grand Slamové trati, která je nejvýše položenou v celém seriálu. V historii Velké ceny Benešova se stal po legendárním Zdeňkovi Mlynářovi teprve druhým borcem, který v elitní kategorii mužů zde dokázal vyhrát 2x za sebou!  Mezi ženami byla na „Horce“ bezkonkurenční největší favoritka závodu, Adéla Šafářová (Nutrend Specialized).

Po měsíční pauze přilákala MTB „Vrchovina“ opět bohatou závodnickou komunitu, kdy startovní listiny zaznamenaly rovných 200 rajdrů! I dalších pár věcí, souvisejících se závodem bylo minulou sobotu „pod Horkou“ výjimečných… Narozky slavila patronka seriálu a jeho velká podporovatelka, senátorka Mirka Vítková a pro všechny startující připravila velice milou pozornost!  Mirce patří velké díky a do dalších let jí přejeme kromě zdraví, štěstí a životní pohody úspěchy nejenom pracovní, ale i ty sportovní, ať už při jejích aktivních jízdách na kole nebo v rámci obětavé  práce se svými cyklisticky moc šikovnými vnučkami… Každopádně jsme moc rádi, že Mirku máme!

Kromě Mirčina životního výročí  zažil devátý závod MTB „Vrchoviny“ i několik premiér: poprvé se na něm objevila na startu vnučka Vlastimila MORAVCE, Zituška Bartolšicová a v těžké konkurenci startujíce z hodně zadní pozice si nevedla vůbec špatně! Potěšila i účast – byť pasivní, co by VIP hostů závodu – bývalých i současných skvělých silničářů /dráhařů – Jaroslava Bláhy, jeho syna Martina Bláhy, Rudolfa Labuse a Jiřího Dalera, dráhového olympijského vítěze z r. 1964 z Tokia! Však také jmenovaná cyklistická esa spolu s Adélou Šafářovou byla kolem poledního všem účastníkům závodu k dispozici v rámci autogramiády, která se po Žďárné, kdy byl podobně velmi milým hostem Ján Svorada, konala letos už podruhé!  Premiérově  mezi nás zavítali také i zástupci firmy Superior, generálního sponzora seriálu, Aleš BalabánHonzou Petrem! Poprvé se letos také na startovní čáře objevil k naší velké radosti i zahraniční biker, dokonce až z Nizozemska – Floran Adams..!

Protože obloha byla azurová a v pravdě „vymetená“, a protože se jel na Benešově tradiční recesistický UKRAYNA Cup, nebylo ani na devátém podniku MTB „Vrchoviny“ o dobrou náladu nouze… Divákům ale samozřejmě zvedaly nejvíce „tepovku“ souboje soutěžících rajdrů a tak si pojďme připomenout pár klíčových momentů benešovské bikové soboty: souboj o zlato na cílové čáře v kategorii dívek 7-8 let, mezi Žanetou Kupskou (SKKP Judo Brno) a Justýnou Novotnou (MORAVEC Team) byl dechberoucí… Stejně, jako bitva o stříbro v dívčí kategorii o „level“ výš mezi Aničkami Hanákovou (MORAVEC Team) a Hudečkovou (TUFO CZ Otrokovice), který nebyl o nic méně „infarktovější“… Pak jsme mohli uznale zatleskat v kategorii mladších žáků suverenitě tří borců z VRV Teamu (Mirek Urban, David Zonyga, Ondra Woller), kteří si to mezi sebou rozdali v boji o medaile také prakticky až na cílové čáře… První závod XCO po nemoci odjel na Benešově odchovanec MTB „Vrchoviny“ Tomáš Tlamka „Contador“ (a ve společném startu juniorů  a kadetů neměl soupeře. „Conťas“ jel skutečně výborně o čemž svědčí i fakt, že se v průběhu závodu hodně „zaklínil“ do závodního pole mužů ELITE… Z dětských a mládežnických startů si ještě určitě zaslouží zmínit pokračující suverenita mladší žákyně Elišky Hanákové, která v devátém letošním startu na „Vrchovině“ zažila deváté vítězství!

V této kategorii byl hvězdou na startu skvělý český reprezentant v cyklokrosu – devětatřicetiletý  stále „po čertech“ rychlý, Emil Hekele (Stevens Bikes – Emilio Sport). Protože nemá vyjeté body, startoval až z poslední řady dvaadvacetihlavého bikového pelotonku,  dokázal se prosadit po famózní stíhací jízdě na bronzový stupínek! Že ELITU ovládl Michal Kozel, před průběžným lídrem MTB „Vrchoviny“, Jirkou Ošťádalem, o tom rozhodla možná maličkost: „Jirka jel dnes opravdu výborně, setřásl jsem ho a rozhodující náskok jsem si vytvořil až v posledním kole, po jeho malém zaváhání v jedné z lesních technických pasáží…“, svěřil se v cíli spokojený  vítěz Benešovského GS, Michal Kozel. Zajímavostí   závodu žen pak byla skutečnost, že si to mezi sebou rozdali máma (Markéta Šafářová – MORAVEC Team) s dcerou (Adélou Šafářovou – Nutrend Specialized) a mamince budiž určitě ke cti, že odjela s „Adys“ plný počet kol… Jen doplním, že rodinný souboj na trati zkušeně monitoroval a jistil táta  manžel v jedné osobě – Milan Šafář (MORAVEC Team – jinak „vrchní traťový komisař „MTB „Vrchoviny“).

Zda se bude na letošní Benešov ještě dlouho vzpomínat je otázkou, protože MTB „Vrchovina“ pokračuje v rychlém tempu už tuto sobotu jubilejním desátým závodem na rychlých tratích v Bukové… Zde zkontrolujte kompletní výsledky , a zde mrkněte na celkem 3 fotogalerie z Benšova:

Trpělivě prosím  vyčkejte na první nástřel propozic na Bukovou. Zatím prozradím, že místní trať dozná razantních změn: budou doplněny pasáže v lokalitě poldru a hlavně:  hlavní okruh bude podstatně delší!