«

»

Hvězdy a hvězdičky…

…má samozřejmě i letošní jubilejní ročník MTB Poháru Drahanské vrchoviny. Dovolím si jich zde jmenovat rovnou šestku (GOLDEN SIX) a jsou to ti dosud neporažení, kteří každý svůj letošní start proměnili v jisté vítězství, přičemž kritériem budiž skutečnost, že z devíti odjetých závodů jich absolvovali víc jak polovinu. Aplikujeme-li tento „filtr“ pak zmíněný zlatý sextet jmen má tuto podobu: Adam Nejezchleb (Lažánky – odrážedla), Anna Smutná (Lysice – dívky11-12 let), Tomáš Tlamka „Conatdor“ (Okrouhlá – chlapci 13-14 let), Domink Prudek (Lysice – junioři, kadeti), Lucie Veselá (ženy –  Vojkovice) a Miachal Kozel (muži ELITE). A jaké jsou tedy prognózy na celkové vítěze v jednotlivých kategoriích? 

Dětské kategorie
  • Odtážedla chlapci – výše zmíněný Adam Nejezchleb (první z GOLDEN SIX) proměnil svých dosavadních sedm startů v sedm jistých vítězství a je beze sporu hlavním kandidátem na celkový triumf v této kategorii. Ze zbývajících pěti závodů mu stačí 2x zvítězit. A to v Adamových silách určitě je… (V této kategorii se v dosavdním průběhu seriálu představilo 31 chlapců).
  • Odrážela dívky – zde je situace podstatně vyrovnanější než mezi chlapci, nicméně bikový odborníci asi vsadí na šikovnou Adélu Věrnou z Boskovic.která seriál zatím s náskokem vede, Cestu k triumfu se jí ale budou určitě snažit ztížit jak Jana Marie Lipenská ze Skřípova, tak i mladá slečna Hrazdilová z Brna. (Doposud startovalo 25 děvčat).
  • Chlapci do 6let – i zde je boj o prvenství zajímavý. V čele série je sice zatím mladičký Hruda, ale nejlépe se výkonově v této kategorii jeví Filip Ecler z Uhřic, který své dosavadní čtyři starty proměnil ve čtyři jistá prvenství! (Doposud startovalo 30 chlapců).
  • Dívky do 6 let – tato kategorie má jasnou favoritku v Lucince Gottwaldové ze Spešova. Ze sedmi startů získala šest vítězství a je na nejlepší cestě i k tomu celkovému. (Doposud startovalo 24 holek).
  • Chlapci 7-8 let – zpočátku to vypadalo na převahu Samuela Mariaka z Blanska, vítěze dvou úvodních závodů. Pak se ale blýsknul skvělými výkony Matouš Lipenský (Skřípov), který je po sérii čtyř vítězství lídrem této kategorie a díky tomu je aktuálně i  na nejlepší cestě za „pohárem“. (Doposud startovalo 39 chlapců).
  • Dívky 7-8 let – zde je obdobná situace, jako v předešlé dívčí kategorii, kdy suverénkou je benešovská Lucinka Koudelková. Ta z osmi závodů vyhrála šest a i ji dělí od celkového prvenství krůček… (Doposud startovalo 21 děvčat).
  • Chlapci 9-10 let – snad nejvyrovnanější z kategorií… Lídrem je průběžně Matyáš Koudelka (Benešov), ale lepšími umístěními se můžou pochlubit Filip Kulha (2 vítězstvi – TUFO Otrokovice) a boskovický Tomáš Jelínek (doposud vyhrál 2x). Zde se očekává vzácně vyrovnaný souboj až do konce! (Doposud startovalo 32 kluků).
  • Dívky 9-10 let – v této kategorii zatím marně stíhají Dominiku Bezdíčkovou (7 startů / 6 vítězství) dvě dívky z ACT Tiro Blansko, Bradáčová s Gottwaldovou. Odjede-li Dominika zbylé závody v potřebném počtu a spotřebným výsledkem,, němělo by jí celkové prvenství uniknout… (Doposud startovalo 19 děvat).
  • Chlapci 11-12 let – i zde je to stejně „zamotané“, jako v ředešlé chlapcké kategorii… Vážně ve hře o celkové prvenství jsou hned čtyři(!) borečci: Roman Šindelář (Sv. Kateřina).Vít Lipenský (Skřípov), Honza Hudeček (Otrokovice) a vítěz posledního závodu v Březové – Michal Kupský. I zde to bude tajenka asi až do samého závěru!
  • Dívky 11-12 let – a opět zmíníme borku z výše uváděné GOLDEN SIX – Annu Smutnou. Šest startů proměnila v šest prvenství… A i když žďářenská Eliška Hanáková jí však byla především v Březové důstojnou soupeřkou, zvrat se v této kategorii dá jen těžko očekávat…
  • Chlapci 13-14 let – a další, v pořadí třetí z GOLDEN SIX: Tomáš Tlamka „Contador“. Jezdí letos ve výborné formě i pohodě a výsledky s touto skutečností korespondují. Čerstvý Mistr ČR v MTB XCE a druhý vicemistr v MTB XCO si těžko vítězství v prestižní „Vrchovině“ nechá ujít…
  • Dívky 13-14 let – lídrem je aktuálně  s jedním vítěztvím a dík pravidelné účasti kořenecká Kristýna Kolářová, na její postavení se ale budou určitě snažit ve zbylých závodech zaútočit jak Aneta Fritzová (Protivanov – dosud 4 starty a 4 vítězství), tak i novopečena silniční mistrině ČR v závodě s hromadným startem – Tereza Obořilová, která dosavdní tři svoje starty na „Vrchovině“ proměnila ve dvě výhry.
  • Junioři, kadeti – kategorii sice vede dosud Karel Vinický (Olomučany) před Matějem Mazánkem (Žďárná), zadatným soupeřem jim ale je jejich kolega z MORAVEC Teamu, další čerstvý juniorský Mistr ČR v MTB XCE, Dominik Prudek, který pětkrát startoval a pětkrát vyhrál (č. 4 z GOLDEN SIX)… Uvidíme, jak se vše ještě vyvine i zde z hlediska celkového pořadí je situace zajímavě vyrovnaná…
  • Juniorky, kadetky – další kategorie, která je z hlediska celkového pořadí v režii agilního regionálního MORAVEC Teamu. Dosavadní pořadí je: 1. Anna Zemánková (Benešov – 1 vítězství), 2. Monika Konečná (Okrouhlá – 1 vítězství), 3. Jana Tesařová (Spešov 4 vítězství). I zde se čeká o celkové prvenství ještě zajímavý, vyrovnaný souboj.
 Dospělé kategorie
  • Masters III – „tuť“ jistě kráčí za prvenstvím legenda českého biku – Dušan Olejníček. který šest startů proměnil v pět vítězství, když pouze na Benešově okusil hořkost porážky dík „oranžovému zabijakovi z OV“ Martinu Šímovi (ten má připsány tři starty, které proměnil ve tři vítězství a celkově figuruje na 5. místě).
  • Masters II – parádní kategorie letošní „Vrchoviny“, kterou koření předevšém nezapomenutelné souboje Martin Gottwald – David Soukup. A je to právě Martin Gottwald, který má díky šesti prvenstvím z osmi startů nejlépe nakročeno pro pohár!
  • Ženy – pátou z GOLDEN SIX je letošní suverénka mezi ženami – Lucie Veselá. Odjede-li ještě „ze pár Vrchovin“, těžko se s celkovou vítěznou metou mine…
  • Muži ELITE – zde jsou ve hře tři jména: Roman Kubice, Martin Hovanec a Michal Kozel. Bude záležet, jak kdo z nich si udělá / neudělá čas na zbývajících pět závodů PDV. Každopádně skutečnou hvězdou z Okrouhlé, Spešova,Žďárné, Benešova a Březové byl Michal Kozel (šestý z aktuální GOLDEN SIX)…

Z předešlé rekapitulace je víc než jasné, že ani v jedné kategorii není po devíti odjetých závodech rozhodnuto (byť by už být mohlo) o celkovém vítězi či vítězce. O to víc vyniká důležitost nastávajícího valchovského „MONAKA“ – Monte Carla, které se v sobotu jede… A i když „statistika – nuda je“, mrkněte  už jen na pár suchopárných statistických čísel z dosavadního průběhu jubilejního ročníku MTB PDV:

  • Ve výsledkových listinách figuruje doposud 443 závodníků
  • V dětských kategoriích do 18 let startovalo doposud 322 borců a borek (tj. 73% z celkového počtu)
  • Tento počet čítá 198 chlapců (61%) a 124 dívek (39%)
  • V dospělých lategorií nad 18 let startovalo doposud 121 borců a borek (tj. 27% z celkového počtu)
  • Nejvyšší počet „rajdrů“ letos zavítal do Spešova, kde jich startovalo bez tří rovných 200..! Padne ve zbylých závodech magická hranice dvou stovek závodníků? Kdo ví…? Že by se tak stalo už v sobotu v „MONAKU“? Uvidíme! Těšíme se na Vás!